ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ KLORANE

To ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ KLORANE

Ίδρυμα των εργαστηρίων Klorane, το Ινστιτούτο Klorane μεριμνά για την Προστασία και την Αξιοποίηση της Φυτικής μας Κληρονομιάς.
Το Ινστιτούτο Klorane δημιουργήθηκε το 1994 με πρωτοβουλία του κυρίου Pierre FABRE για να μοιραστεί με το ευρύ κοινό τη γνώση που κατέχει πάνω στα φυτά από την ίδρυση του ομίλου. Ακολουθεί αυτή τη δέσμευση γύρω από τρεις αποστολές:

Προστασία

Εξερεύνηση

ΕκπαίδευσηΠροστασία

Το Ινστιτούτο Klorane είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο στην προστασία και τη διατήρηση των απειλούμενων φυτικών ειδών. Έχοντας αυτόν τον πρωταρχικό σκοπό, συνεργάζεται με το Εθνικό Βοτανολογικό Εργαστήριο της Βρέστης, εξειδικευμένο από την εποχή της δημιουργίας του στη σωτηρία των φυτών που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Η πρόσφατη επανένταξη στη Mαδέρα της Normania triphylla (Lowe), ενδημικού φυτού που είχε εξαφανιστεί από το νησί, είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα.

Διαμέσου του Βοτανολογικού Εργαστηρίου της Pierre Fabre, το Ινστιτούτο Klorane επενδύει σε αυτή την αποστολή. Αυτό το εργαστήριο είναι το πρώτο ιδιωτικό γαλλικό ίδρυμα που έλαβε την άδεια CITES (Σύμβαση διεθνούς εμπορίου ειδών άγριας χλωρίδας και πανίδας που απειλούνται από εξαφάνιση). Εγγυώμενο την προστασία των απειλούμενων φυτικών ειδών, συμμετέχει στις αποστολές διατήρησης των φυτών υπό εξαφάνιση σε όλο τον πλανήτη.


Εξερεύνηση

Για να αυξάνει συνεχώς τη γνώση της φυτικής βιοποικιλότητας, το Ινστιτούτο Klorane υποστηρίζει όλους όσοι έχουν ενεργό ρόλο στην έρευνα και τη διατήρηση της βοτανολογίας χρηματοδοτώντας αποστολές (εξερεύνηση άγριων τροπικών δασών, περιοχών με απειλούμενα είδη, δημιουργία κήπων με θεραπευτικά φυτά…), επανασύσταση και αξιολόγηση των βοτανολογίων, υλοποίηση πανεπιστημιακών διατριβών. Δημιουργεί βοτανολογικά ενημερωτικά βοηθήματα για τους επαγγελματίες της υγείας.

Εκπαίδευση

Διαμέσου μιας συνεργασίας με φαρμακοποιούς, Βοτανικούς κήπους και Βοτανολογικά Εργαστήρια, δίκτυα εξειδικευμένων βοτανολόγων, το Ινστιτούτο Klorane μας βοηθά να παρουσιάσουμε τη φυτική κληρονομιά στα παιδιά και τους μαθητές (εγχειρίδια θεματικών παιδαγωγικών βοηθημάτων: Φυτά, Βιοποικιλότητα & Βιώσιμη ανάπτυξη, Διατροφή, Μανιτάρια). Για το ευρύ κοινό, το Ινστιτούτο Klorane εκδίδει επίσης μεγάλη συλλογή εντύπων, οδηγών και αφισών.
Εθνικές εκθέσεις αφιερωμένες στη βοτανολογία και τη μυκητολογία οργανώνονται τακτικά σε συνεργασία με τους βασικούς φορείς του περιβάλλοντος.To Iνστιτούτο Klorane στην Ευρώπη

Έχοντας κατανοήσει τη σημασία της προστασίας της Φυτικής μας Κληρονομιάς, οι θυγατρικές της Ευρώπης πραγματοποιούν σημαντικά σχέδια:

Η Πορτογαλία επαναφυτεύει με επιτυχία ένα φυτικό είδος προς εξαφάνιση στη Μαδέρα, τη Normania triphylla, σε συνεργασία με τον Βοτανολογικό κήπο της Funchal και του Εθνικού Βοτανολογικού Εργαστηρίου της Bρέστης. Συνεχίζει τη δράση «Ένα δένδρο, ένα παιδί» και την επίσκεψη σε βοτανικούς κήπους.

Η Ιταλία επενδύει στην ευαισθητοποίηση των περιβαλλοντικών προβλημάτων με το πρόγραμμα VIVIDARIA. Το 2009/2010, όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό «Vividaria, φυτά φίλοι μας: φυτική ποικιλότητα για την ευημερία μας» (10.000 παιδιά).

Η Ελλάδα διεξάγει συνεχώς εκδηλώσεις σχετικές με τη βοτανολογία και συνοδεύει μαθητές σχολείων και φαρμακοποιούς στη φαρμακευτική σχολή της Αθήνας για να ανακαλύψουν τη χρησιμότητα της φυτικής μας κληρονομιάς μέσω ατελιέ φυτικής εκχύλισης δημιουργίας σαπουνιών κ.ά.

Η Ισπανία συνεχίζει την ευαισθητοποίηση των σχολείων συνεργαζόμενη με φαρμακοποιούς διεξάγοντας δραστηριότητες συνδυασμένες με την διέγερση των αισθήσεων και τη φυτοχημεία, σε 5 βοτανικούς κήπους.

Ο Καναδάς ευαισθητοποιεί το κοινό στα απειλούμενα φυτικά είδη (Carex lupuliformis Sartwell) σε αποκλειστική συνεργασία με την «Ημέρα της γης».

Το Bέλγιο, χάρη στο έντυπο «Μίλησε μου για τη βιοποικιλότητα» που διανέμεται στα φαρμακεία, ευαισθητοποιεί τα παιδιά στις προκλήσεις της προστασίας των φυτικών ειδών ή των ζώων με τρόπο που συνδυάζει παιχνίδι και διδασκαλία.

Το παράδειγμα Normania triphylla (Lowe) Lowe

Η Normania triphylla επιστρέφει στη Μαδέρα...

Η επιτυχημένη επαναφύτευση ενός απειλούμενου προς εξαφάνιση φυτικού είδους.Από το 1995, το Ινστιτούτο Klorane συνεργάζεται με το Εθνικό Βοτανολογικό Εργαστήριο της Bρέστης και τον Βοτανολογικό κήπο της Funchal για να πολλαπλασιάσει και να επανεισαγάγει ένα ενδημικό φυτό στη Mαδέρα, που όλοι πιστεύαμε ότι είχε εξαφανιστεί από τη φύση εδώ και 100 χρόνια: τη Normania triphylla.

Στην πραγματικότητα, οι σπόροι της Normania συλλέχθηκαν το 1995 και αφού μοιράστηκαν στα Εργαστήρια μας επέτρεψαν να παράγουμε περισσότερους από 35.000 σπόρους από αυτό το απειλούμενο είδος.

Normania triphylla


VIVIDARIA στην Ιταλία

Στην Ιταλία, η συνεργική δράση ανάμεσα στο Ινστιτούτο KLORANE, τα πάρκα και τον εκπαιδευτικό κόσμο, μας επέτρεψε να δημιουργήσουμε το πρόγραμμα Vividaria:

Οι στόχοι της VIVIDARIA είναι:

  1. Να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά στη σημασία του φυτικού κόσμου,
  2. Να αυξήσουμε τη φυτική μας κληρονομιά για να μειώσουμε μερικώς τις συνέπειες από την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα,
  3. Να διατηρήσουμε την φυτική μας κληρονομιά φυτεύοντας διάφορα είδη σεβόμενοι τη βιοποικιλότητα.
 

 

Το σχέδιο Vividaria απέκτησε από την εθνική ιταλική επιτροπή της Unesco την αναγνώριση για τη σημαντική συμβολή του στη 10ετή εκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη (DESS 2005 – 2014), που προκηρύχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη (OHE) και συντονίστηκε από την Unesco.

Vividaria, η δύναμη των φυτών και η δύναμη των παιδιών μαζί, για τον αέρα που αναπνέουμε.Για να γνωρίσετε περισσότερα

 Αποστολή σωτηρίας στον Καναδά

Το 2009, τα Εργαστήρια KLORANE ενώνονται με την Ημέρα της Γης στο Κεμπέκ και το Ινστιτούτο Έρευνας στη φυτική βιολογία του Βοτανικού κήπου του Μόντρεαλ για να επανεντάξει ένα απειλούμενο είδος, το Carex faux-lupulina, στο φυσικό του περιβάλλον.

Το Carex faux-lupulina είναι ένα αειθαλές φυτό στα ανατολικά της Βόρειας Αμερικής που αναπτύσσεται κυρίως σε υγρό παραποτάμιο έδαφος. Πρόκειται για ένα από τα πιο σπάνια είδη carex στον Καναδά, και δεν εμφανίζεται παρά στα δυτικά του Οντάριο (5 πληθυσμοί) και του Κεμπέκ (3 πληθυσμοί). Αυτό το είδος είναι προς εξαφάνιση στον Καναδά.Για να γνωρίσετε περισσότερα

 

logo jour de la terre

 

Tα χωροκατακτητικά ξένα φυτά: Ας δράσουμε όλοι μαζί για να διατηρήσουμε τη βιοποικιλότητά μας!

Το σχέδιο «Tα χωροκατακτητικά ξένα φυτά: Ας δράσουμε όλοι μαζί για να διατηρήσουμε τη βιοποικιλότητά μας!», έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσουμε τα σχολεία και το ευρύ κοινό σχετικά με την αρνητική επίπτωση των χωροκατακτητικών ξένων φυτών στη βιοποικιλότητα αλλά και κάποιες φορές και στην υγεία μας.

Το σχέδιο αυτό χωρίζεται σε 2 μέρη:

- Δράση στα σχολεία, που αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση των παιδιών στο πρόβλημα των χωροκατακτητικών ξένων φυτών με τη συνεργασία φαρμακοποιών και κήπων & βοτανολογικών εργαστηρίων, καθώς επίσης και στο να καταστήσει τα παιδιά ενεργά μέλη του προγράμματος με συγκεκριμένες επιτόπιες δράσεις.

- Παράλληλα, μία επικοινωνιακή δράση που αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του ευρέως κοινού, η οποία ξεκίνησε την Άνοιξη του 2010 διαμέσου σχετικών εντύπων που μοιράστηκαν στα φαρμακεία.

Ένα χωροκατακτητικό ξένο φυτό είναι ένα είδος που προέρχεται από μια άλλη ήπειρο, εισάγεται σε μια νέα περιοχή και επωφελείται από μια διατάραξη του περιβάλλοντος ώστε να εγκατασταθεί και να πολλαπλασιαστεί.

Τα χωροκατακτητικά ξένα φυτά υπάρχουν στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες. Η απουσία ενημέρωσης σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα ευνόησε τη διασπορά τους στη χώρα μας.

Το περιβάλλον μας αφορά όλους και αν καθένας από εμάς κάνει μία κίνηση το οικοσύστημα θα σωθεί.

  • Normania triphylla
  • Réintroduction de Normania triphylla à Madère
  • Réintroduction de Normania triphylla à Madère

ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ

0  Προϊόν(τα)

Προετοιμάζω την επίσκεψή μου στο φαρμακείο

Δεν επιλέξατε ακόμα προϊόντα